29 augusti 2019

Närmare arbetsmarknaden med YallaMellerud

Nu har Coompanion och samarbetspartners dragit igång YallaMellerud! Huvudmålet är att starta ett arbetsintegrerande socialt företag.

I april började YallaMelleruds första deltagare och idag deltar tolv kvinnor med olika nationaliteter.

– De får lära sig sömnad, matlagning, yrkessvenska och arbetsmarknadskunskap. Många av dem har arbetat i hemmet och inte haft något jobb i sina hemländer, berättar Marie Pettersson på Coompanion Fyrbodal.

Tar tillvara på kvinnornas kompetens

yallamellerud medarbetare

Coompanion Fyrbodal har i projektet fått två nya medarbetare – Cecilia Sannebro och Åsa Salomonsson som båda kommer att arbeta med YallaMellerud.

Tanken med Yalla-konceptet, som bygger på en framgångsrik modell från Malmö, är att ta tillvara på den kunskap som kvinnorna har med sig och i förlängningen starta ett arbetsintegrerande socialt företag.

– Vi utgår från vad de är duktiga på. Det lyfter dem och får dem att känna att de kan saker som andra har nytta av, säger Marie Pettersson.

Idag har de sin syateljé på Kyrkogatan i Mellerud, bland annat med maskiner som studieförbundet ABF lånat ut. Projektet har även ett nära samarbete med Melleruds kommun som lånar ut köket på ungdomsgården Stinsen.

Förra veckan lagade deltagarna mat och bakade kakor för att delta på en matmarknad i Fengersfors.

I oktober tar projektet in en ny omgång deltagare och innan slutet av 2020 är målet att hitta en eller flera tillräckligt bra affärsidéer så att verksamheten kan fortsätta som ett socialt företag.

Vill du veta mer?

Om man vill veta mer om YallaMellerud så går det bra att kontakta projektledare.

Åsa Salomonsson
Projektledare YallaMellerud
0707-659095
asa.salomonsson@coompanion.se

 

Dela